We vinden het belangrijk dat onze eigen website ook volledig digitaal toegankelijk is. In deze verklaring lees je wat we doen om onze website toegankelijkleren.nl toegankelijk te houden.
Resultaat 2022: voldoet volledig
Uit de inspectie van 13 januari 2022 bleek dat toegankelijkleren.nl volledig voldoet aan de 50 succescriteria van de WCAG2.1 AA. De controle is uitgevoerd volgens de door Logius aanbevolen toetsmethode WCAG-EM.
Uit het voortgangsonderzoek van 18 mei 2022 bleek dat ook het afrekengedeelte voor de e-learnings volledig voldoet aan de 50 succescriteria van de WCAG 2.1 AA.
Bekende problemen met de toegankelijkheid
Tijdens de laatste inspectie zijn nog wel een paar aandachtspunten gevonden.
Video’s
In de leeromgeving worden diverse video’s gebruikt van externe bronnen. Deze video’s zijn niet allemaal voorzien van ondertiteling of audiodescriptie. Het vervangen van deze video’s door eigen materiaal is niet mogelijk op korte termijn.
Horizontaal en verticaal scrollen in code-voorbeelden
In de leeromgeving worden diverse code-voorbeelden gebruikt. Op dit moment is het bij sommige voorbeelden nog noodzakelijk om zowel horizontaal als verticaal te scrollen om het hele voorbeeld te bekijken. In het geval van de schrijfwijze van de codes is dit handig, maar het is niet voor alle gebruikers gewenst.
In een volgende versie van onze website bouwen we een optie in waarmee je zelf kan kiezen om code-voorbeelden af te laten breken zodat alleen scrollen in verticale richting nodig is.
Unieke en omschrijvende paginatitels
Alle pagina’s zijn voorzien van omschrijvende paginatitels. Deze helpen bezoekers eenvoudig te navigeren door de website en de trainingen.
Sommige onderdelen van de lessen worden gebruikt in verschillende trainingen. Hierdoor is het niet altijd mogelijk om de naam van de training te vermelden in de paginatitel van de les. Als een gebruiker deelneemt aan verschillende trainingen kan het zijn dat hierdoor niet alle paginatitels uniek zijn, terwijl de inhoud en de url van de betreffende pagina wel afwijkt.
Dit is een zeer minimaal toegankelijkheidsprobleem dat technisch gezien niet eenvoudig is op te lossen. In de praktijk zal een deelnemer zelden dezelfde lesonderdelen volgen, waardoor dit probleem niet vaak zal voorkomen.
Taal van onderdelen
Voor de online leeromgeving maken we gebruik van Learndash LMS. Deze is voor een groot deel vertaald naar het Nederlands, maar zo af en toe sluipen er bij updates toch nog Engelse teksten tussendoor. Zie je een Engelse tekst? Meld dit dan even bij ons, dan vertalen we ‘m direct naar het Nederlands.
Realisatie en beheer van de website
Ontwerp en techniek
Onze website is intern ontworpen en ontwikkelt door onze eigen specialisten. Voor het ontwerp van de website hebben we ons laten inspireren op de huisstijl van Cardan Technobility.
Content en redactie
Onze redacteuren zijn getraind in het toegankelijk plaatsen van content. Voor en na het publiceren van nieuwe content voeren we altijd een extra controle uit. Dit houdt in dat de redacteur vraagt om feedback bij een collega om eventuele gemiste problemen alsnog te signaleren.
Controle en borging
Om de kwaliteit te borgen zorgen we voor extra controles en investeren we in de kennis en opleiding van onze medewerkers. Dit doen we op de volgende manieren:
- Onze website laten we ieder jaar controleren met een quickscan.
- Bij grote wijzigingen aan de website (ontwerp of techniek) voeren we zelf een volledige inspectie uit op het gewijzigde onderdeel.
- Nieuwe medewerkers worden intern opgeleid met de meest recente kennis op het gebied van digitale toegankelijkheid.
- We bieden onze medewerkers actief bijscholing aan en stimuleren zelfstudie.
Onderzoeksrapport
In het onderzoeksrapport is te lezen op welke punten de website is gecontroleerd en welke pagina’s zijn meegenomen in de steekproef. Ook zijn de bevindingen en aanbevelingen van onze onderzoeker te lezen.
- Bekijk het WCAG 2.1 onderzoeksrapport van 13 januari 2022 (PDF, 313KB)
- Bekijk het WCAG 2.1 voortgangsonderzoek van 18 mei 2022 (PDF, 305KB)
Problemen melden of vragen?
Heb je problemen tijdens het gebruik van onze website? Stuur dan een mail naar [email protected]. We reageren binnen drie werkdagen op jouw melding en proberen het probleem zo snel mogelijk op te lossen.