We doen steeds meer online. Kaartjes bestellen voor een museum of pretpark, online onze boodschappen regelen of kleding kopen, online inchecken voor je vlucht en alles delen op social media. Ook moet je steeds meer belangrijke dingen online regelen: je belastingaangifte, het maken van een afspraak met de dokter en je financiën. Ook het contact met steeds meer bedrijven en organisaties gaat vooral online.
Digitale toegankelijkheid is belangrijk om ervoor te zorgen dat iedereen online mee kan doen. Iedereen, ongeacht een beperking, leeftijd, afkomst, omgeving, taal, geloof of overtuiging. In deze training maak je als communicatie-professional kennis met digitale toegankelijkheid en leer je voor wie én waarom het zo belangrijk is.
Voor wie is deze training?
Deze training is gemaakt voor iedereen die wil kennismaken met digitale toegankelijkheid. De training kan ook ingezet worden als bewustwordingscursus binnen overheden, bedrijven en organisaties. Zo kunnen alle medewerkers kennismaken met digitale toegankelijkheid.
Communicatie-specialisten
Deze training is ideaal voor website-eigenaren, tekstschrijvers, ontwerpers, programmeurs, videomakers, redactieleden en andere communicatie-specialisten die regelmatig nieuwe content maken voor het internet.
Managers, projectleiders en sales medewerkers
Daarnaast is deze training perfect voor iedereen die op een andere manier betrokken is bij het (laten) maken van nieuwe digitale producten en diensten. Denk aan managers, projectleiders en iedereen die verantwoordelijk is voor de in- en verkoop.
Wat leer je?
In deze korte training maak je kennis met digitale toegankelijkheid. De training bestaat uit 30 korte video’s en makkelijk leesbare teksten met extra informatie, links en ander bonusmateriaal.
1. Iedereen doet mee
In een inclusieve samenleving doet iedereen mee, zowel online als offline. In dit hoofdstuk laten we je zien wat digitale toegankelijkheid is en wat de voordelen ervan zijn.
- Dit is digitale toegankelijkheid
- Voordelen van digitale toegankelijkheid
2. Functiebeperkingen
Digitale toegankelijkheid helpt vooral mensen met een functiebeperking. In dit hoofdstuk bespreken we welke problemen mensen met een functiebeperking online kunnen ervaren.
- Visuele beperkingen
- Auditieve beperkingen
- Lichamelijke beperkingen
- Cognitieve beperkingen
- Beperkingen door leeftijd, omgeving of situatie
3. Zelf ervaren
Ieder mens is uniek en iedereen ervaart andere problemen door een functiebeperking. In dit hoofdstuk geven we je tips hoe je zelf kunt ervaren hoe het is om een functiebeperking te hebben.
- Zet eens een speciale bril op
- Leg je muis weg
- Luister naar je website
4. Web Content Accessibility Guidelines
De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) zijn internationale richtlijnen die ontwerpers, contentmakers en programmeurs helpen om een toegankelijke website of app te maken. In dit hoofdstuk leer je de basis van de WCAG.
- Vier principes
- Succescriteria
5. Wet- en regelgeving
Wetten en regels helpen om meer aandacht te krijgen voor digitale toegankelijkheid. In dit hoofdstuk leer je waar je aan moet voldoen.
- Tijdelijk Besluit Digitale Toegankelijkheid Overheid
- Toegankelijkheidsverklaring
- Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte
- Europese Toegankelijkheidsakte
- Controle en toezicht
- Uitzonderingen
6. Digitale toegankelijkheid in jouw organisatie
Als je op tijd start met digitale toegankelijkheid bespaar je tijd en geld. Ook voorkom je frustratie en gedoe achteraf. In dit hoofdstuk leer je wat je allemaal moet doen om digitale toegankelijkheid onderdeel te maken van jouw organisatie.
- Vooroordelen
- Verschillende personen en onderdelen
- Planning
- ‘Niets over ons, zonder ons’
- Kies de juiste leverancier
Maak kennis met je docent
Kennismaken met digitale toegankelijkheid in detail
Niveau | Beginner |
---|---|
Video | 1 uur aan video's |
Trainingstype | E-learning |
Toegang | 6 maanden onbeperkt toegang. Studeer in je eigen tempo! |
Taal | Nederlands gesproken |
Ondertiteling | Video's met Nederlandse ondertiteling |
Toetsen | 6 Toetsen om je kennis te testen! |